uprising.sk/Uprising Festival /2018 /Zelenú exotiku na pódiá priniesol Evergreen Garden

Zelenú exotiku na pódiá priniesol Evergreen Garden

Zelenú exotiku na pódiá priniesol Evergreen Garden

Tropickú atmosféru neodmysliteľnú od reggae už tradične na pódiá 11.ročníka Uprisingu priniesla spoločnosť EVERGREEN GARDEN. Spoločnosť sa roky venuje tvorbe a zakladaniu exkluzívnych záhrad a parkov v stredomorskom a hardy tropicals štýle.

Hardy tropicals bambusový park od Evergreen Garden vysadený v štýle tropickej záhrady je už tretí rok sprístupnený v ZOO Bratislava, obrie bambusy tu za 3 roky vytvorili masu zelene, na akú v našej prírode treba aspoň 30 rokov. Súkromný otvorený mediteránny park Ľubomír Bút autorsky zrealizoval  minulé leto pred YEME plnochutnými potravinami na rušnej  križovatke Tomášikovej a Rožňavskej ulici v Bratislave. Vyše 25 druhov bambusov spolu s mediteránnymi a tropicky pôsobiacimi rastlinami za  2-3 roky vytvorili v oboch parkoch zelené oázy – a o to ide, vypestovať zelené pľúca mesta v čo najkratšej dobe a v takejto atraktívnej podobe.

Ešte pred pár desiatkami rokov bolo nepredstaviteľné pestovať na Slovensku exotické stálozelené mrazuvzdorné bambusy. Vyžaduje si to dlhoročné skúsenosti, získané trpezlivým overovaním spôsobov pestovania a ochrany tropicky pôsobiacich rastlín v našom podnebí. Vďaka nim si Ľubomír Bút, majiteľ But Evergreen Garden a skúsený zakladateľ neobyčajných záhrad, vyselektoval desiatky spoľahlivých druhov a krížencov, ktoré možno bez obáv importovať do našich podmienok. Pri projektovaní využíva netradičné kombinácie  rastlín, pretože tmavozelené tvrdé a nehybné listy evergreen Magnolia grandiflora či mihotavé kaligrafické listy bambusov vyniknú spolu s veľkolistými trvalkami farfúgiami, ale aj bežnými lúčnymi kvetmi. Portugalské vavrínovce, japonské nebeské bambusy, stredoázijské albízie, indické lagerstrémie a najmä čínske horské mrazuvzdorné palmy patria k žiadaným spoločníkom bambusov čoraz častejšie už aj v slovenských záhradách aj na pódiách nášho festivalu.