uprising.sk/2023 /Stand-up comedy, slam poetry a zaujímavé prednášky a diskusie na Obkec Stage

Stand-up comedy, slam poetry a zaujímavé prednášky a diskusie na Obkec Stage

Stand-up comedy, slam poetry a zaujímavé prednášky a diskusie na Obkec Stage

Pripravte sa na zaujímavý program, ktorý prináša Obkec aj tento rok! Pridajte sa k nám na večer plný stand-up comedy, inšpirujúcej slam poetry, hlbokých diskusií, zaujímavých prednášok, interaktívnych kvízov, premietaní filmov a ďalších zábavných aktivít.

Programom Obkec stageu vás počas oboch dní bude v úlohe moderátora, kvíz majstra i vystupujúceho sprevádzať superhviezda slovenského stand-upu Kubo Lužina. Člen Silných Rečí, spolutvorca podcastov Lužifčák a Nebezpečný obsah, bývalý bábkoherec a skejťák, relatívne čerstvý otec, zdatný kuchár, umelecký bonviván, milovník zvieratiek všetkého druhu a chrabrý ochranca ich práv, a najmä majiteľ nekompromisného humoru je zárukou nekontrolovanej zábavy, ktorá vás nakopne ako dvojité presso z drahého kávomatu.

Piatok
14:00 – 15:00 Koktejl kvíz: Epické hlášky
Hneď na úvod nášho programu sa môžeš zabaviť s naším Koktejl kvízom a zároveň získať hodnotné ceny! Dokážeš správne určiť, ktoré celebrity alebo politici vypustili z úst tieto epické hlášky? Najúspešnejší riešiteľ kvízu získa lístok na festival Uprising 2024, druhý najlepší sa môže tešiť na mikinu Uprising a tretí v poradí bude odmenený tričkom Uprising. Nezabudni si mobil s pripojením na internet, odpovedať budeš online!

15:30 – 17:45 Samčo brat dážďoviek – Bizarný východ (cestovateľská prednáška)
Hudobník, performer a publicista, vystupujúci pod menom Samčo, Brat Dážďoviek, ťa pozýva na komentovanú obrazovú prechádzku najzastrčenejšími a najbizarnejšími miestami východného Slovenska. Krásne hory a uprostred nich rozpadávajúce sa nemecké banské mestečká, rural decay a vidiecky industriál, skanzeny socializmu natreté „na ružovo“, slovensko-ukrajinský Berlín uprostred rozdelený hranicou, skrachované veľkoplošné impérium Mikuláša Varehu, eurofondový barbie-urbanizmus, vysokokvalitný urban exploration priamo v centrách okresných miest, špecifické miestne postavičky, scény a folklóry.

17:00 -18:00 Slampoetry: Bizarný východ
Vlastný text, žiadne rekvizity a všetky emócie, na ktoré si zmyslíš – to je slam poetry v celej svojej kráse. Tento druh hovoreného slova v sebe okrem prednesu poézie nesie rôzne prvky iných žánrov, napr. improdivadla, stand-upu, rapu, folku, klasického divadla, tanca, literatúry či pantomímy. Príď si vychutnať vystúpenie top slamerov slovenskej Slam Poetry!

18:30 – 19:30 Silné reči (stand-up)
Najsilnejšie vtipy, najsilnejšie smiechy a najsilnejší komici na slovensko-českej scéne! Silné Reči sa po roku opäť vracajú na Obkec stage ako headlineri programu a garantujeme, že tvoju bránicu nebudú šetriť. Príď sa zabaviť na vystúpení obľúbených komikov, z ktorých viacerí stáli pri zrode stand-up comedy scény na Slovensku. V piatok ťa príde rozosmiať Michael Szatmary, Milan “Docent” Sedliak a Ivan Kostra.

20:00 – 21:00 Čarovná India (prednáška)
Ako sa žije v dedine, kde majú ženy niekoľkých manželov naraz? Vydaj sa s nami na cestu do odľahlých kútov Indie, kde zavítame do tých najnezvyčajnejších miest. Navštívime napríklad tajomnú dedinu astrológov a “hadích ľudí” zo starobylej kmeňovej komunity v južnej Indii. Z nej sa presunieme na sever do izolovaného regiónu mystických Himalájí, kde sa dodnes praktizuje mnohomužstvo a každodenný život riadia dedinské božstvá.

21:00 – 22:00 Príbeh investigatívy (dokument)
Každá minúta čítania investigatívneho článku stojí viac ako desiatky hodín redakčnej práce. Unikátny 3-dielny dokumentárny seriál zo zákulisia Aktuality.sk ti odhalí, ako pracujú novinári pri odhaľovaní káuz. Pozri si, ako vyzerá pracovný deň redaktorov, ktorí preverovali informácie v kauze Tipos, vydali sa po stopách slovenskej mafie, a ktorí odhaľovali záhadné majetky bývalého šéfa tajnej služby. Investigatívny tím pracuje na overovaní stoviek zdrojov a zverejňuje len tie, ktoré sú podložené faktami. Pozri sa s nami do zákulisia investigatívnej práce.

22:00 – 23:00 Hudba od Kokavy (dokument)
Dokumentárny film Hudba od Kokavy prínáša príbeh hudobnej spolupráce rómskej kapely Sendreiovci so svetovým velikánom filmovej hudby Hansom Zimmerom. Málokto vôbec tuší, že Hans Zimmer aj so svojím tímom pobýval na Slovensku a že tu nahrával časti soundtracku do filmu Sherlock Holmes, hra tieňov od režiséra Guya Ritchieho. Hudba spája ľudí z rôznych regiónov a sociálneho postavenia a prekonáva rozdiely medzi nimi. I „malý“, ale talentovaný a pracovitý človek má svoje miesto vo „veľkom“ hudobnom svete. Ako vzniká filmová hudba? Aké sú jej špecifiká a tvorivé postupy? Aké to je byť Rómom na Slovensku, v Kokave, v bohom zabudnutej dedine? Toto a ešte oveľa viac sa dozvieš v dokumente Hudba od Kokavy.

Sobota
12:00 – 13:30 Kulturcast: Drogy & umenie (diskusia)
Dano Čistý, stand-up komik zo skupiny Silné Reči, a Matej “Tuniak” Lipták, autor fantasy poviedok Neverun, sú tvorcami Kulturcastu – podcastu o filmoch, hudbe, knihách a ďalších oblastiach kultúry. Staň sa súčasťou živého nahrávania, v ktorom sa chalani budú baviť o vplyve užívania drog na umeleckú tvorbu. Na pomoc si prizvali aj hosťa, ktorým bude obľúbený youtuber BeWise.

14:00 -15:00 Palo Seriš: Skeče (divadlo)
Cenami ovenčený divadelný herec Pavol Seriš síce pôsobí najmä v Česku, no so svojimi autorskými hrami už vystupoval v desiatkach krajín sveta. Vo svojich monodrámach kombinuje stand-up comedy, fyzické divadlo, absurdný humor, pantomímu či tanec. Nenechaj si ujsť jeho vystúpenie na Obkec stagei, kde v rámci predstavenia Skeče predvedie najlepšie úryvky svojej tvorby.

15:30 – 16:30 LiteRAPtúra
Ako znejú hviezdy slovenského rapu bez beatov? LiteRAPtúra ti podľa hesla “drž hudbu, pusť hubu” prináša možnosť vypočuť si známe texty domácich raperských špičiek vo verzii akapela, čiže bez hudby. Tešiť sa môžeš na naozaj atraktívne mená, zarapovať prídu Opak a Moe z kapely A.M.O., akapelový kráľ Tono Suchota, vychillovaný Rida Radar a nadupaným beatboxom ich bude sprevádzať Budhis. V úlohe moderátora sa predstaví Ivan Kostra, komik Silných Rečí a frontman kapely Tusté Baletky.

17:00 – 18:30 Zázrak menom Dag Palovič (prednáška)
Málokto veril že prežije. Aktuáne spisovateľ, odborník na nastavenie mysle, motivátor. Kedysi moderátor, topmanažér, reprezentant v pokri s výhrami vyše 1 000 000 USD. Na Uprising príde Dag aj so svojou „titánovou nohou“ porozprávať svoj príbeh a divákom prezradí užitočné tipy, triky a návody, ako pracovať so svojimi myšlienkami, emóciami, ako nemať problémy, ako prijímať životné situácie a najmä ako žiť život pokojne, spokojne a vysmiato, bez ohľadu na to, čo sa deje okolo nás. V auguste 2022 visel Dagov život po motonehode na vlásku. Rok po nehode je naspäť plný síl a chuti žiť.

18:30 – 19:30 Silné reči (stand-up)
Najsilnejšie vtipy, najsilnejšie smiechy a najsilnejší komici na slovensko-českej scéne! Silné Reči sa po roku opäť vracajú na Obkec stage ako headlineri programu a garantujeme, že tvoju bránicu nebudú šetriť. Príď sa zabaviť na vystúpení obľúbených komikov, z ktorých viacerí stáli pri zrode stand-up comedy scény na Slovensku. V sobotu ovládne pódium trojica Dano Čistý, Martin Hatala a Matej Makovický.

20:00 – 21:00 Neznalosť práva neospravedlňuje (workshop)
Diskusia Mgr. Alexandra Račkoviča, zakladateľa združenia #freepepo s JUDr. Tomášom Zábrenszkim nielen o marihuane a trestnom práve. V rámci diskusie sa poukáže na neprimerané tresty ukladané za prechovávanie marihuany a či má Slovenská republika systém lekárskej marihuany. Okrem iného sa dozviete aj aké máte práva a povinnosti v súvislosti s bežnou cestnou kontrolou či bezpečno-preventívnou prehliadkou, ktorú slangovo môžeme označiť aj ako „vylož vačky“.“

21:00 – 22:00 OZ Cesta Von (dokument)
Cesta von je autorský dokumentárny film, ktorý cez silný príbeh charizmatickej omamy Alexandry Giňovej a jej kolegýň, omám Vierky Kováčovej a Ingrid Ferencovej, rozpráva o boji rómskych žien proti generačnej chudobe v segregovanej rómskej osade pri Zborove, okr. Bardejov. Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín 2019.

22:00 – 23:00 Uprising Festival (dokument)
Uprising sa pre Slovensko a okolité štáty stal neodmysliteľnou súčasťou leta. Od svojho vzniku v roku 2008 sa Uprising rozrástol na najväčší stredoeurópsky festival zameraný na reggae. Podarilo sa mu zaradiť medzi Top 40 európskych festivalov a každoročne si získava priazeň čoraz viac fanúšikov. Pozrite si jeho neuveriteľnú cestu v unikátnom dokumente!