uprising.sk/Lee „Scratch“ Perry & Mad Professor

Lee „Scratch“ Perry & Mad Professor

24.08.2018 22:30
Uprising Festival 2018

Networks


Add to Favorite

My Favorites

Na Uprising sa vracia legendárny producent, starý otec hudobného štýlu dub, princ, ktorého kráľom je reggae hudba – Jamajčan Lee ‚Scratch‘ Perry, veľmi vitálny a pobláznený pán, ktorý minulý rok oslávil svoje 80-te narodeniny. Spolu s ním sa predstaví jeho dlhoročný parťák a producent Mad Professor. The Upsetter, víťaz Grammy za najlepší reggae album roku 2003, je jednou z najzásadnejších postáv hudobného sveta vôbec. Zaslúžil sa o spojenie Boba Marleyho, Petra Tosha a Bunnyho Wailera s ich spolukapelníkmi, bratmi Barnettovými, do kapely The Wailers, a za sebou ma dlhý zoznam hviezdnych spoluprác s menami ako The Wailers, Junior Murvin, The Congos, Skatalites ba aj Beastie Boys, Paul McCartney či The Clash. Na konte má kvantum originálnych a inovatívnych singlov a albumov, ktorými svojho času predbehol dobu a v súčasnosti mu nerobí problém kombinovať vlastný štýl s hip-hopom, grime-om alebo dubstepom. Jeho živé vystúpenia sprevádzajú priam neuveriteľne mladícke a výstredné maniere, kedy tento virtuóz dokáže celý koncert preskákať na jednej nohe a pritom predviesť excelentnú a energickú show.

Svoju kariéru odštartoval v 50. rokoch na svojom prvom labeli Upsetter, ktorý založil po neúspešných spoluprácach s Joe Gibbsom a v Studio One, voči ktorým smeroval kritiku aj svojimi prvými skladbami „People Funny Boy“ a „Run For Cover“. Neskôr si založil viacero ďalších labelov, najznámejším bolo jeho záhradné štúdio The Black Ark, kde okrem jeho vlastných vznikli aj mnohé z hitov Boba Marleyho. Po presťahovaní do Anglicka v 1977 spolupracoval na tvorbe piesne „Police and Thieves“ s Juniorom Murvinom a ďalšími producentmi, spevákmi a vydavateľstvami a neúnavne pokračoval v prípravách svojich ďalších albumov. Momentálne pôsobí vo Švajčiarsku. Lee Perry sa považuje za kúzelníka z inej planéty, ktorý sa nebál netradičných postupov pri získavaní samplov a nahrávok – prehrával pásky odzadu, zahrabával mikrofóny do zeme pod stromy, nahrával zvuky zvierat či detský plač, vydychoval dym do mikrofónu, aby sa ganja dostala do jeho skladieb a nahrával rôzne zvláštne zvuky, ktoré potom samploval do skladieb. Aj vďaka týmto výstrednostiam má veľkú zásluhu na vývoji, rozšírení a hlavne akceptovaní reggae a dubu po celom svete.

Mad Professor, guayanský rodák pôsobiaci v Británii, patrí k zásadným postavám svetovej dub music a ku generácii, ktorá túto hudbu priniesla do digitálnej éry. Kreatívny producent, ktorý má na svojom konte spoluprácu i samotnú produkciu na viac ako 200 albumoch vydaných pod jeho labelom Ariwa, riadil na začiatku svoje štúdio z obývačky. Svojou prácou reprezentuje tradičný jamajský dub.  Neustále tvrdo pracujúci nielen na svojom štúdiu ale aj hudbe, netrvalo dlho a z Mad Professora sa stal jeden z najvyhľadávanejších producentov na ostrove. Na spoluprácu ho dodnes oslovuje široké spektrum zvučných mien nielen z dub a reggae scény, na konte má napr. aj remixy pre Jamiroquai, Massive Attack, Depeche Mode či Sade, avšak jednou z tých najplodnejších a najúspešnejších je práve tá s Lee ‚Scratch‘ Perrym trvajúca už od roku 1983.